05. 06. 2012

V roce 2011 jsme po několika letech získali tři první výkonnostní třídy, což je pro oddíl s omezenými tréninkovými možnosti velkým úspěchem.

21. - 22.5. 2011 se pro posádku deblkanoe - C2 Matěj Vala a Karel Habich konal první důležitý závod. Na mistrovství ČR juniorů v Hradci nad Moravicí se utkali se svými soupeři v klasickém sjezdu. Tento závod odpádlovali na cca 5km dlouhé trati se střední náročností vodního terénu. Aby se zvýšila obtížnost závodu, navyšuje se průtok v Moravice upouštěním vody z nedaleké přehrady Slezská Harta. Řeka pak v prvním úseku vytváří řadu nepříjemných, rychle za sebou jdoucích válců. Zde musí závodníci prokázat technické zkušenosti zvládání jízdy na divoké vodě. Nestačí jen mít sílu a najeté kilometry na klidné vodě. Matěj s Karlem tyto zkušenosti potvrdili a získali pro oddíl letošní první bronz v klasickém sjezdu a další bronz ve sprintu. Klasický sjezd se jezdí na 10 a více minut, kdežto ve sprintu se závodí na trati max. 500m, jede se ve dvou kolech a obě jízdy se sčítají. Pro ty, kdo neví, C2 znamená označení lodní kategorie kanoe dvojic. Je náročnější o to, že partneři na lodi musí spolupracovat. I pro to se této kategorii říká královská. Další medaile přivezl Kája Habich z individuálních kategorií a ze závodu družstev. Startoval na singl kanoi (C1), kde získal opět třetí místo. V závodu družstev na C2 doplnil posádku Valašského Meziříčí a byl z toho další bronz. Ve sprintu na C1 na něj zbyla nejméně oblíbená bramborová medaile. V závodu družstev na C1 ve složení Matěj Vala, Karel Habich a Tomáš Habich zajeli kluci krásné 5. místo.

Zatímco se juniorská posádka Vala - Habich připravovala na další těžký závod, Tomáš Habich reprezentoval oddíl i Jihočeský kraj na Letní olympiádě dětí a mládeže. Ta se konala ve dnech 21. – 26.6 2011 v Olomouci. Olympiády se účastnili závodníci z mnoha odvětví sportu. Podmínkou účasti byl žákovský věk do 15let. Tomáš v několikadenním maratonu soutěží získal 17.místo na kajaku, 12. místo na singlu, krásné 4. místo v závodu družstev na K1 a konečně bronzové medailové umístění v závodu družstev ve slalomu na C1. Jelikož se v tomto sportu dbá na všestrannost mladých závodníků, utkali se všichni ve všech kategoriích. Výsledkem startů ve sprintu bylo 6. místo na K1, 7. místo na C1. 8. místo v kategorii družstev na K1 a 5. místo na C1. Celkově snažení jihočeských kanoistů vyneslo 23 bodů do celkového hodnocení a tím 6. místo pro Jihočeský kraj. Kanoisté získali ze všech zúčastněných sportů největší počet bodů.

Příprava vrcholila, forma byla vyladěna na maximum a blížilo se mistrovství světa juniorů ve sjezdu v Hradci nad Moravicí. Termín 25. – 30.7. 2011. Závodit na MS mohli junioři na domácí trati naposledy před 16 lety ve Špindlerově Mlýně. Posádka Vala-Habich získala právo účasti po výborně zvládnutých nominačních závodech na různých tratích České republiky. Zde startovali v individuálním závodě na C2 a také na C2 v závodě družstev. Každý start přinesl celkem příjemné umístění, 7. místo v klasickém sjezdu, 11. místo ve sprintu, ale hlavní radost však měli závodníci i trenéři ze stříbrné medaile v závodu družstev. Čeští juniorští reprezentanti se v Hradci nad Moravicí stali nejúspěšnějším týmem a získali celkově nejvíce medailí, i když zlato letos chybělo.

Víkend 17. – 18.9. 2011 ukončil sérii mistrovských závodů kanoistů. Poslední závod, MČR dorostu, se konal v pražské Tróji, na umělé slalomové dráze. Junioři zde závodili ve slalomu a sprintu. Zde startoval za VS Tábor pouze Karel Habich, ale o to byl úspěšnější. Jako specialista sjezdař se pustil do boje s náročnou slalomovou tratí na trojské slalomové dráze, kde se běžně konají i soutěže světového formátu. V kategorii C1 se umístil na krásném 19. místě. Lepší výsledek byl samozřejmě ve sprintu. Nepříjemná bramborová medaile na individuální závod na C1, kde se mu úplně nevydařila první jízda. Ale medaile padla v závodě C2, kde Karel vytvořil posádku s Vladimírem Slaninou ze Žatce a vybojovali spolu krásné třetí místo. A jako na jaře doplnil posádku Valašského Meziříčí a společně v závodu družstev na C2 si dojeli pro zlato.

Kromě těchto závodů se dorostenci z kanoistického oddílu VS Tábor zúčastnili také světového poháru v slovinském Bovci. V juniorské a žákovské kategorii letos za VS Tábor závodili bratři, Tomáš a Karel Habichovi a Matěj Vala.

Celkově přivezli junioři pro oddíl 12 medailí z mistrovských a olympijských utkání. Karel Habich 7 medailí z toho jedna z mistrovství světa, 3 získal Matěj Vala, jedna z mistrovství světa a jedna krásná z olympiády pro Tomáše Habicha. Matěj Vala příštím rokem přechází do kategorie dospělých, takže mu přejeme hodně úspěchů i mezi zkušenějšími kolegy a bratři Karel a Tomáš se pokusí vytvořit novou posádku C2 a získat nominaci na ME v příštím roce.

Nezahálely ani veteránské posádky, kdy dvojice Vladimír Vala – Miloslav Keller získala v mistrovství ČR ve slalomu zlato a Vláďa Vala se stal navíc zároveň veteránským mistrem ČR ve sprintu.

V příštím roce se chystáme pokračovat v sérii dosavadních úspěchů. Navíc se nám příjemně rozrůstá mládežnické družstvo a možná i překvapí někdo z nich. Spolu s horolezci z VS Tábor budeme pokračovat ve slibně nasměrovaném Outdoorovém festivalu Harrachovka, kdy své síly změří lezci na bouldrech, vodní slalomáři v rámci již 43. ročníku závodu ve slalomu na divoké vodě a bikeři v závodě do vrchu. Rádi bychom také navázali na vydařený závod Dračích lodí, který jsme v létě pořádali ve spolupráci s Městem Tábor na Jordáně. Letos však budeme patrně muset změnit atraktivní vodní plochu uprostřed města za jinou. Nejen pádlem živ je kanoista a tak nás čeká také mnoho klání v doplňkových sportech, ale i stavební a udržovací činnosti.

Samozřejmě bychom chtěli poděkovat všem, kteří nás, nejen v roce 2011, podporovali a spolupracovali s námi.

<<< zpět









detail

Chybová hlášení:


WARNING: Chyba! V hierarchii není definována sekce s id CONTACT